Председателят на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов е починал на 83-годишна възраст, съобщи председателят на парламента Цецка Цачева.

В парламента го почетоха с минута мълчание.

Йордан Соколов е потомствен юрист и един от видните адвокати преди промените у нас. Той е първият министър на вътрешните работи, който повдига завесата на бившата Държавна сигурност и успява да стигне до досиетата на мнозина политици, бизнесмени и висши клирици от началото на прехода.

Поклонението ще е на 28 февруари, неделя, от 11.00 часа в зала „Света София” в сградата Народното събрание на пл. "Княз Александър І ”№1.

Йордан Соколов е роден на 18 януари 1933 година. Баща му Георги Соколов е един от най-авторитетните юристи на България. Синът му спазва семейната традиция и завършва право в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

От 1956 до 1958 г. е секретар в Държавния арбитраж, а от 1958 година – адвокат и член на Адвокатския съвет за седем мандата.

В продължение на 10 години е лектор на курсове за младши адвокати. Носител е на Почетния знак на Съюза на юристите в България и на Адвокатската колегия.

На парламентарните избори през 1994 година е избран за народен представител и става председател на Парламентарната група на СДС. През 1997 година отново е избран за депутат и за председател на 38-ото Народно събрание.

Йордан Соколов е бил председател на 38-ия парламент и депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно събрание.

Бил е заместник-председател на СДС от 2000 до 2002 година.

През 2000 година е провъзгласен от Йерусалимския патриарх Диодор за Рицар на Светата гробница.

През 2001 година отново е избран за депутат и за зам.-председател на комисиите за борба с корупцията и за вътрешна сигурност и обществен ред и член на правната комисия.

През 2004 година той е от депутатите, които заедно с Иван Костов създават новата партия Демократи за силна България, в която е избран за председател на Вътрешнопартийния арбитраж.

През 2005 година се отказва от участие в парламентарни избори и се връща към адвокатската професия, но през 2011 година напуска поста си и партията като протест срещу общи парламентарни действия с БСП.

Пред камерата на bTV, в едно от последните си интервюта през април м.г., Соколов се върна към началото на 90-те и периода си като вътрешен министър. Той разказа как е разгонил чейнчаджиите и така е пресякъл незаконните валутни обмени, които по правило били в ущърб на гражданите.

„В петък курсът на долара беше 29 лева и за понеделник трябваше да стане 32 лева. Когато ги няма чейнджаджиите се оказва, че, да кажем, Първа частна банка тогава е имала 100 млн. долара и от неувеличението на курса е загубила 400 млн. лева”, посочи той.

Соколов призна, че се е срещал с Илия Павлов. Довела го негова позната, която имала галерия. Павлов се оплакал, че непрекъснато е следен, но министърът не му обърнал особено внимание – това било преди раждането на „Мултигруп”.

„Сам си тръгнах (от политиката – б.р.), бих казал – с облекчение”, коментира Йордан Соколов.

Година преди да ни напусне бившият вътрешен министър вярваше, че дните му след политиката са най-смислени, защото са свободни.