На 97-годишна възраст си отиде Петко Бочаров. Той беше най-възрастният действащ журналист у нас. Последно Бочаров беше автор на редица коментари в сайта на btvnovinite.bg.

Петко Бочаров е роден на 19 февруари 1919 г. в София. Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет.

От 1952 г. работи в Българската телеграфна агенция, първоначално като преводач от английски език, а впоследствие достига до длъжността заместник-главен редактор. През 1983 г. се пенсионира.

Между 1981 и 1993 г. участва с новини и коментари във „Всяка неделя“. Има редовни рубрики по БНТ в програмата „ТВ око“, в радио „Свободна Европа“ и в „Дойче веле“.

На 23 февруари 1992 г. в предаването „ТВ око“ произнася фразата „Да, ама не“, с която става още по-известен.

Между 1946 и 1982 г. Бочаров е агент на „Държавна сигурност”. Той е сред малкото публични лица, който си признават и съжаляват от този факт.

Самият той определя себе си като човек, преживял три Българии.

„Сегашната най-много ми харесва, защото преди войната цяла Европа беше под знака на диктаторите, това бяха отвратителни времена на нацизъм, болшевизъм и т.н. мен ме мобилизираха непрекъснато. Във втората, комунистическата - от кое да съм доволен? От автоцензурата ли? А сега може сума неща да ни дразнят и ядосват, обаче ние имаме сега пред себе си перспектива”, казва Бочаров в едно от интервютата си за предаването „120 минути” по bTV.

“Времетo, което живеем не е много за поздрави, но ако мога с нещо да допринеса за българите изобщо, това са само две неща - малко далновидност за държавниците и мъдрост за всички останали”, посочва той в друг разговор с водещия Светослав Иванов.

Поклонението пред Петко Бочаров ще се състои на 7 март, понеделник, от 14.00 ч. в столичния храм "Св. Седмочисленици".