Семействата на шестимата младежи, загинали на Черния Великден в Симеоновград преди 4 години, днес трябва не само да се примирят със свободния режим при който убийците изтърпяват наказанията си, но и се оказа, че се налага да плащат и десетки хиляди левове разноски по делото.

Припомняме, употребилият алкохол Данаил Георгиев получи 12 години лишаване от свобода за деянието си, присъда имаше и за братовчед му Живко Желев, който му дал своята кола.

„12 години общежитие, той живее все едно е студент, ходи на работа, излиза в събота и неделя... Нашите деца нито можем да ги видим, нито да ги чуем”, каза днес в студиото на „Тази сутрин” една от почернените майки, Славка Митева.

Друг родител, Трифон Трифонов, посочи, че на първа инстанция съдът е присъдил 300 000 лева обезщетение за всяко от убитите деца. На втора инстанция, застрахователят „Булстрад” обжалвал и сумата станала 200 000 лева.

Родителите се възмутиха как адвокатът на компанията за 30 минути получил 75 000 лева хонорар, докато работата на техния защитник за 4-годишен период била оценена от съда на 30 000 лева. Семействата трябва и да платят 65 000 лева разноски по делото.

Директорът на дирекция „Правна” в „Булстрад” Евгения Кало обясни в предварително записана позиция, че компанията не е завеждала дело срещу родителите и сумата е съобразно съдебното решение.

Митева и Трифонов посочиха, че първоначално застрахователят им превел по 100 000 лева, а след това добавил и още по 26 000 лева лихва – преди произнасянето на съда. Парите отивали в сметки, направени служебно, без разрешение от семействата.

„В крайна сметка ти пращат едно писмо от тях, едно писмо от банката, уведомяват те, че „Вашето дете е един добитък, една крава или един кон” и ти плащат 100 000 лева”, коментира Митева.

И тя, и Трифонов заявиха категорично, че за тях Великден вече не е празник, а черна дата. През следващата седмица те ще открият пешеходна пътека близо до мястото, където са загинали децата им. На 23 април ще бъде отслужена панихида в тяхна памет.

„Реално законът е строг, но не се спазва, заобикаля се”, каза Трифон Трифонов.

Във връзка с последната трагедия на пътя – смъртта на 6-годишния Петьо в Панагюрище, Славка Митева пожела сила на близките на детето, но и изрази мнение, че няма да има справедливост в съда: „Това е един абсурд, убиваме си децата...”.