29-годишната Преслава Първанова и 32-годишната Илияна починаха миналата година след раждане в две различни болници в София, а близките им все още не знаят защо се е стигнало до тази трагедия. И двете са родили здрави момиченца, които сега растат без майки.

Преслава Първанова ражда на 14 май миналата година момиченце – Димана, а на следващия ден издъхва. Родила е в „Медицински комплекс д-р Щерев” с цезарово сечение. Тя е пожелала да роди с операция. От болницата обясняват смъртта и с белодробна емболия. Съпругът й Юлиян Първанов обаче няма документ, който категорично да доказва тази диагноза. Той е подозрителен и заради факта, че е получил две епикризи, като във втората присъства лекарство, което не е вписано в първата.

Дъщеря ми Димана има право да знае истината за смъртта на майка си, каза в предаването „Тази сутрин” Юлиян Първанов. Неофициално той е чул, че лекари отказват да участват в разследването на свои колеги. Мъжът призова главният прокурор Сотир Цацаров да назначи проверка по случая.

Отговори търси и майката на 32-годишната Илияна – Виолета Цветанова, която на 16 април миналата година рано сутринта ражда момиченце Мария във Втора градска болница в София, а часове по-късно е починала от кръвоизлив.

Майката на жената има своя версия за смъртта – родилката е натискана силно в областта на корема. Освен бебето Мария сирак остава и 3-годишният син на жената.

Искам българските институции да си свършат работата, твърди Виолета Цветанова. Тя иска да знае и дали някой в България контролира родилните отделения и води статистика колко бебета и родилки умират там.

Председателят на етичната комисия към Българския лекарски съюз (БЛС) Петко Загорчев обяви, че не е сезиран за двата случая и обеща неговата комисия да ги провери.