С по-топлото време се увеличава броят на заболелите от грип у нас. Въпреки това страната още е далеч от грипна епидемия, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Докато в САЩ грипът върлува с пълна сила, в Европа за момента настъпва бавно. Засега най-малко засегнат е Балканският полуостров. Различното по нашите географски ширини е, че има 3 вируса - два от типа А и един от типа Б. И трите щама са включени в противогрипните ваксини, за които обаче вече е малко късно.

„Грипната ваксина е много далеч от перфектността, но тя е единственият ефективен механизъм, който имаме за предпазване. Ефектът, който отчитат колегите в Америка от противогрипната ваксина, е около 62%”, казва д-р Ангел Кунчев - главен здравен инспектор.

В момента в страната от 10 хиляди души около 83 са с грип, а за да бъде обявена епидемия заболеваемостта трябва да е 200 души на 10 хиляди. За пореден път лекарите предупреждават, че при първите симптоми трябва да отидем на лекар, за да не се стига до усложнения.

„При престой вкъщи, взимане на достатъчно течности, ползване на антивирусни препарати, в голяма степен можем да се предпазим от усложненията, но има една група, всъщност две групи, основни пациенти, които са застрашени реално. Това са децата на първо място и на второ място възрастните хора”, обясни и проф. Елисавета Петрова - ръководител на сектор "Превантивна медицина".

Освен тях в рисковите групи са и хората с хронични заболявания, а едно от най-сериозните усложнения на грипа е пневмонията.