За първи път зрителите на bTV ще видят оригиналния ръкопис на най-старата история на България. Репортерът Вяра Деянова и операторът Павел Баев заснеха в Модена безценната реликва, която се пази от XVIII в. в университетската библиотека на града.

Сто години преди Паисиевата история, пътят на свещеният ръкопис от католическия духовник от Чипровци е свидетелство за истинско чудо.

Снимка: btvnovinite.bg

Написана в България, историята напуска земите на Османската империя и поема за редакция и препис във Ватикана. Поверена е на хърватския филолог и духовник Иван Паштрич, когото във Светия престол наричат Джовани Пастричо.

Ръкописът е написан на латински. Петър Богдан също се подписвал с латинския вариант на името си – Петрус Деодатус. „Деодатус” означава „даден от Бог” или българското Богдан.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди да бъде завършена редакцията, Петър Богдан умира. Близките му взимат ръкописа и го занасят за печат във Венеция, където следите изчезват.

До 2017 г., когато проф. Лилия Илиева открива, че след печат ръкописът е отнесен в манастир в днешна Хърватия. По-късно той станал притежание на граф Джузепе Камполи и ръкописът на Петър Богдан отново се завръща в Италия в библиотеката на град Модена.

Историята на безценния ръкопис на Петър Богдан Бакшев гледайте довечера в „bTV Репортерите”.