По-малко пари по националните програми за заетост догодина. Ще се наложи работодателите да доплащат заплатата на всеки нает на субсидирана заетост. Това предвижда Националният план за действие по заетостта за 2015 г.

Програмите по Националният план за 2015 г. бяха одобрени преди дни от Съвета за насърчаване на заетостта. Бюджетът е 73 милиона лева или с 13 милиона по-малко спрямо тази година.

Заради по-малкото средства, работодателите ще се наложи да доплащат заплатата на всеки, когото назначат по програма за субсидирана заетост. Програмите по Националният план за догодина ще намерят работа на 26 хиляди безработни, а други 12 хиляди ще осигурят обучение.

Програмата "Сигурност", по която безработни се назначават като пазачи, отива в историята, заради неефективност.

За сметка на това се предвижда повече заетост в театрите. Програмите предстои да се гласуват от кабинета. Освен на тях, безработните ще разчитат и на други, които ще се реализират с евросредства, като детайлите по тях ще станат ясни догодина.

В капана на безработицата

2014 г. е най-тежката в професионален план за Даниела. През цялото време търси работа.

В капана на безработицата е за втори път. Първият е бил преди 10 години.1 „Тогава беше много по-лесно, от много повече обяви ми се обаждаха и дори не смогвах да отида на всички интервюто, сега положението е - почти от никъде не ми звънят", спомня си тя.

Въпреки това младата жена е оптимист, че през 2015 г. ще намери работа. И ще спре да разчита на пенсията на баща си.

Няколко (трънливи) пътя към заетостта

Догодина стартират няколко програми за заетост. Една част с евросредства, друга - с национални. За националните програми обаче са предвидени по-малко пари спрямо 2014 г. Затова и работодателите, които ще наемат хора по тях ще доплащат заплатите им. Държавата ще поема 300 лева и осигуровките, а разликата до минималната заплата ще е за сметка на шефа.

„Към това предложение прибягнахме след като размера на средствата ни поставя в това положение, че да заложим този механизъм за дофинансиране на работодателите, говорим при субсидираната заетост", обясни зам.-министъра на труда Гълъб Донев.

Промяна ще има и в програмата, която назначава безработни за асистенти на хора с увреждания. Догодина в нея ще се включват само хора с доход под линията на бедност. А това ще лиши стотици от асистент.

В търсене на кадри

Анализатори поискаха кабинетът да разработи мерки за наемане на имигранти. Тъй като бизнесът все по-трудно намирал подходящи кадри.

„Ние трябва да имаме шанс да намираме хората, от които бизнесът се нуждае дори те да не са с български произход, и това не трябва да ни плаши, трябва да ни плаши ако не ги намираме, защото вие и аз няма да имаме пенсия", коментира Надя Василева от агенция за подбор на персонал.

Според прогнозите, равнището на безработица догодина ще е същото като през тази.