В България все още се строят паметници на комунистическия лидер, който замалко да подари българската държавност като 16-та република, но иначе спорим, когато се открие паметник на велик български цар. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията по откриване на паметника на цар Самуил в столицата.

По думите на президента в града има паметник на Съветската армия, но в същото време няма паметници на Аспарух, Омуртаг и Симеон. „Като президент ще се радвам националните паметници на велики български владетели да се множат. Длъжници сме на младите”, допълни още Плевнелиев.

На събитието присъства и посланикът на Република Македония у нас. Той получи специални благодарности от президента Плевнелиев. „Надяваме се с нашите братя в Македония скоро заедно да отбелязваме делото на цар Самуил”, каза президентът по време на церемонията.

„Цар Самуил е историческа фигура – символ на борбата за спасяване на българската държавност”, коментира още държавният глава. Плевнелиев подчерта, че държавността не бива да се успокоява докато костите на българския владетел не се върнат на родна почва. „Нашето поколение има историческа отговорност костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя”, поясни президентът.

Плевнелиев припомни, че преди година, когато е отдал почит пред тленните останки на цар Самуил, които се намират в музей в Солун това е било доказателство за европейски подход към историята и политика на добросъседство.