Плесници и вербална агресия – това показват видеоклипове, заснети в центъра за деца и младежи с увреждания „Хризантема” в Габрово. Кадрите станаха достояние на медиите след междуличностен конфликт и обвинения сред персонала на дома.

Достъпът до тези жилища е ограничен. В „Хризантема” са настанени седем деца и трима младежи с увреждания, която грижите за тях са денонощни.

Потресаващите видеокадри са направени в период от две години от 2016 и 2017 г. Разкритията прави ръководителят на центровете за настаняване, след като подчинени ѝ пращат проверка.

На кадрите се чуват заплахи от страна на жените, които работят в дома, вижда се и че посягат на децата.

„На видеозаписите се вижда вербална агресия, плесници… Лично аз не съм ставала свидетел. Децата не могат да говорят, те не могат да кажат какво се случва”, пояснява Маринела Лазарова, която е ръководител на домовете „Хризантема” и „Мирни дни”.

Услугата стартира по проект още през 2013 г. През 2016 г. след първия направен запис от социален служител на побой над момиче, директорката твърди, че е сезирала социалната служба към местната община.

Оттам обаче твърдят, че разбират за нередностите в средата на януари.

„Трябва да се проследи процеса кой и по какъв начин е допуснал това, как е направен този запис и защо не е реагирано на момента”, заяви Даниела Василева от общината.

Днес в дома влязоха проверяващи от отдел „Закрила на детето”.

Освен дирекция „Социално подпомагане” проверка по случая прави и прокуратурата.