През 2017 г. България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. За сравнение през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а Германия - 69 369 евро. Toва посочи омбудсманът Мая Манолова на конференция, предаде БТА.

Тя допълни, че България има един от най-високите дялове на неизпълнени решения на съда в Страсбург. Също така страната ни е една от четирите държави заедно с Турция, Румъния и Грузия, за които е проведена процедура от обикновено към засилено наблюдение на делата. На България се падат 7 процента от общия брой дела под засилено наблюдение, като пред нас само Русия, Турция и Украйна.

По думите на Манолова системните нарушения на Конвенцията обикновено се дължат на лошо законодателство и лоши административни практики и трябва да се работи те да бъдат отстранени, за да не бъде осъждана България отново и отново.

"Често българските институции не предприемат необходимите действия за изпълнение на решенията на съда в Страсбург" , каза Манолова. Тя все пак отбеляза, че има положителни пример за групи дела, по които България е взела необходимите мерки.