Възмущение в социалните мрежи предизвика пореден случай, в който силно наподобяващ линейка автомобил се използва за товарен превоз. Кадри, предоставени от зрител на bTV чрез платформата „Аз, репортерът”, показват как в буса се товари мебел от магазин „Лабиринт” в столичния квартал „Люлин 10”.

„Явно на този шкаф доста му е прилошало, щом са му пратили екип на „Пирогов”. Питам се по кой стандарт е пристигнала линейката - за 8 или 120 минути”, коментира зрителят.

От болницата излязоха с официална позиция по случая: „Заснетата кола е със статут на транспортен автомобил, а не на санитарен автомобил и не се ползва в системата на Спешна помощ”. Използвали го, за да превозят за рекламация офис шкаф, след като фирмата производител поискала 100 лева за транспорт.

В съобщението се посочва, че силно наподобяващият линейка автомобил се използва за транспортиране на биопродукти (напр. кръв), както и допълнителни екипи на болницата и консултанти, които трябва да дойдат, заради тежки случаи, в които е застрашен живот.

От „Пирогов” посочиха, че бусът няма обозначителните знаци на линейките на центровете за спешна медицинска помощ. Не става ясно обаче защо е запазена сигнализацията му, ако наистина се използва само за товарен превоз.