В София отново хванаха пиян баща да кара детето си на училище. Само преди дни ви показахме историята на Тони Ненов, който на път за детската градина на дъщеря си, помете две коли.

Днешният случай става на кръстовище в столичния квартал „Люлин”. Скандалното в случая е, че освен детето, до него, в колата, е била и съпругата му. Жената е имала книжка, но не е шофирала.

Мъжът й не е успял да вземе левия завой и е влязъл в насрещното. Като по чудо платното е било чисто и се е разминало без блъснати коли. По чиста случайност на светофара е имало патрулка и полицаите са го спрели за проверка. Дрегерът му отчел малко над 3 промила алкохол в кръвта.

Нощна смяна или мастика?

Заради профилактика на енергото патрулката на Георги Тафраджийски е изпратена в „Люлин” да регулира светофара. Вчера рано сутринта именно той хваща зад волана таткото, който лъха на алкохол и шофира.

„Водачът беше учуден от показанията на апарата и каза, че е уморен, а не е употребил алкохол (...) Каза, че карал детето си на английски и щял да закъснее за часа”, разказа униформеният.

Шофьорът първо заявил, че не е близвал алкохол, защото карал две нощни смени в охранителна фирма. После обаче признал, че си пийнал – при това бира и мастика.

Съпругата казала, че не е забелязала водачът да е пил.

Непростимо

Подобни прояви - да се пие и шофира в присъствието на деца, са непростими, твърдят от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Има интересна практика в съседна Сърбия. И според нея - ако родител извърши нарушение в присъствието на дете, той понася двойна санкция заради лошия пример който дава”, посочи Илиян Тодоров.

От асоциацията ще предложат двойната санкция за пияни родители зад волана да се разпише и в българското законодателство.

Социалните институции и отделите за закрила на децата в подобни случаи са длъжни да реагират и да проверят как живеят и в безопасност ли са децата, които се возят в колите на пияните си родители.

Подобна проверка се прави по случая на Тони Ненов, който беше хванат да вози детето си с 3 и половина промила в столичния квартал „Левски Г”.

Наказание в рамките на шегата

Редно е отново да припомним, че глобите са символични и не са актуализирани от 10 години.

Законът предвижда до 500 лева глоба, пробация или максимум година затвор за това, че се шофира с алкохол.

2 години без книжка грозят всеки шофьор, ако откаже да бъде тестван с дрегер.