За първия срок на тази учебна година по социални и семейни причини са отпаднали 902-ма ученици.

За 11-годишната Фатме от търговищкото село Стража казват, че е умно и талантливо момиче. Тя учи в 5 клас, има по-голяма сестра и по-малък брат.

Преди три години майка им заживява с друг мъж в чужбина и децата остават с безработния си баща. Въпреки всичко 11-годишната ученичка е най-добрата сред връстниците си.

„Независимо, че цялата домакинска работа е на нейните плещи заедно със сестричката си. Това крехко дете, когато съм го извикала да дойде да пее, да има извънкласни мероприятия някакви, то ще дойде, ще представи класа”, казва учителката по български език Марияна Боянова от 3-то ОУ „П.Р.Славейков” в Търговище.

„Сама си чете, от библиотеката има поне 50 книги”, допълва бащата Мемду Мехмедов.

Но поради липса на средства Фатме често отсъства от училище. Не е имало случай скоро петокласничката да има пари за закуска. „Ходя с никакви пари, понякога господина ми дава”, казва тя.

Двете сестри делят един единствен чифт обувки. „От сестра ми си донасям обувките, тя понякога ми ги дава, понякога не. Аз оставам в къщи заради обувките”, обяснява Фатме.

Бащата им не получава дори детски надбавки, защото децата са записани на името на майката.

„Тези дни само брашно ядат, от един месец, ако не и повече. Тъжно ми е, като гледам, плаче ми се. Децата си не искам да ги оставям, ако ми намерят работа, не се страхувам да работя”, казва той.

Кметът на селото помага с каквото може. „Родителят, който работи в Балкана, кога има работа, кога няма, гледам да му намеря работа”, коментира Рухан Хюсеинов, кмет на с.Стража.

„Може би в нашето училище с общи усилия ние ще й помагаме, но Фатме трябва да завърши, дори аз я виждам като един бъдещ лекар, както тя иска”, настоява учителката ѝ.

Ако общинската служба и петокласничката не успеят да помогнат на семейството, Фатме ще стане поредното отпаднало от училище дете. Само през първия срок 32 ученици в област Търговище са прекъснали заради бедност.