След двукратно отлагане днес започна посещението на петима европейски магистрати у нас. Те трябва да направят независим анализ на прокуратурата.

Проверката беше поискана от премиера Бойко Борисов. След анализ на резултатите европейските експерти ще подготвят доклад, който ще стане готов в края на годината.

Двама магистрати от Великобритания и по един от Германия, Испания и Холандия тази сутрин се срещнаха с министъра на правосъдието Екатерина Захариева, а след това и с обвинител номер едно Сотир Цацаров.

Мисията ще остане тук до петък. Ще има срещи със съдии и адвокати, с експерти и прокурори, неправителствени организации, както и с един журналист.

Според информация на bTV експертите ще се запознаят и с 6 дела от обществен интерес, между които САПАРД, делото Мавродийски, Кирчо Киров, ДАИ, делото Гуцанов и случай на пране на пари, който се наблюдава в Пловдив.

Скандалните за нас случаи със съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева са извън списъка.

„Експертите, които са в състава на тази мисия, ще проверяват как функционира прокуратурата, как се подбират нейните служители, как те могат да се развиват кариерно”, посочи Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

„Тези хора са дошли тук, за да свършат една експертна работа. Тя не е политическа. Те трябва да направят един анализ, безпристрастен, и да предложат някакви варианти как това, което те виждат, може да стане още по-добро, така че от една страна да подобри работата на системата, от друга страна да премахне всички тези критики, доколкото е възможно, които има към нея”, допълни той.

До края на годината европейските експерти ще дойдат у нас още 4 пъти. Едва след това ще напишат своя анализ с техническите препоръки.