От днес започват най-подходящите нощи за наблюдения на впечатляващо небесно шоу. Пет планети се подреждат в почти права линия на небосвода.

Снимка: bTV

Астрономите наричат това небесно шоу "Парад на планетите". За да го видите, трябва да се ранобудни. Ако времето е ясно и погледнете към южния хоризонт, ще забележите как Меркурий, Венера, Сатурн, Марс и Юпитер сякаш са подредени на почти права линия. Най-ярки са Венера и Юпитер. Явлението е относително рядко и следващото подобно ще е чак през 2020 година.

По орбитата си около Слънцето Земята понякога застава в такава позиция, че планетите около нас сякаш се подреждат на една ос. Но ако бяхме на друго място в Космоса, гледката щеше да е съвсем различна. Затова астрономите наричат този Парад на планетите визуален, а не реален.

Снимка: bTV

За разлика от други астрономически явления Парадът може да се наблюдава с невъоръжено око. Ако имате под ръка бинокъл или дори любителски телескоп, гледката може да бъде още по-впечатляваща. Това е и най-лесния начин да покажете на любимия човек или детето си 5 от планетите в Слънчевата система, без да се притеснявате, че подреждането им е нещо фатално.

Но планетите, дори да можеха да се подредят в една права линия, можеха да увеличат нашето гравитационно привличане със сила, равна на 2% от тази на Луната. Те по никакъв начин не могат да повлияят нито на нашата мисловна дейност, нито на това как ходим, как караме, как се чувстваме на работа.

Ако не успеете да станете преди изгрева за Парада на планетите, можете да наблюдавате явлението в някой планетариум. Такива има във Варна, Смолян, Габрово, Димитровград, Ямбол и София.

С бинокли и телескопи можем да видим още нещо интересно в небето. Преди изгрева, високо над източния хоризонт, ще забележите кометата Каталина. Тя е с особена комета опашка и ще бъде в полезрението ни до март. Ако искате да я снимате, използвайте подходящ фотоапарат и ни изпратете снимката в "Аз, репортерът".