Да започнат гражданско неподчинение, ако преговорите с работодателя не са успешни, са решили на протестно събрание в Централната обогатителна фабрика работниците от поделенията на най-голямото въгледобивно предприятие "Мини открит въгледобив" в Перник. Това съобщиха на БТА от инициативния комитет на недоволните.

От четвъртък миналата седмица рудниците "Република", "Обединен" и Централната обогатителна фабрика не работят. Хората настояват да получат пълния размер на заплатите си, от които са направени удръжки за месеците юни, юли и август.

С посредничеството на областния управител на Перник Михаил Михайлов и енергийното министерство НЕК е превела 300 000 лв. за миньорските заплати чрез ТЕЦ-овете "Република" и "Бобов дол", на които дължи около 26 млн. лв. Парите обаче не са достигнали до сметките на миньорите, поясни Никола Спасов - заместник-председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

По думите му от ТЕЦ "Република" са преведени 96 000 лв. на "Мини открит въгледобив", от ТЕЦ "Бобов дол" - нито стотинка. "Парите, които получихме, са за задължения на НЕК към централата. Никой не може да ме задължи на кого да ги преведа", заяви Владимир Владимиров - изпълнителен директор на ТЕЦ "Бобов дол".

Получените средства в миньорските сметки покриват само задълженията за юни, твърди Никола Спасов. Миньорите настояват да отпаднат производствените санкции за неизпълнение на плановите задания, защото според тях не са основателни.