В социалната мрежа Facebook се организира протест за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов на 23 април от 18.00 часа под наслов #ПейWithMe. Събитието е с място Министерство на културата.

Острите критики в социалните мрежи достигнаха своя пик след изказванията на Вежди Рашидов в предаването Тази сутрин по bTV. Той не пожела да коментира казуса с тенора Георги Петров, който бе изгонен от православния хор „Йоан Кукузел”. „100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може”, заяви културният министър в ефира на bTV.

В социалните мрежи тенорът Георги Петров разкритикува отношението на Министерство на културата към българските певци и артисти, като определи ниските хонорари като подигравка. А по повод изказването на министър Рашидов заяви: "Аз не съм обиден, аз съм омерзен".

В събитието за протеста пише:

"Уважаеми данъкоплатци,

нека дарим 100 лв. на министър Вежди Рашидов, за да се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята. Всеки е добре дошъл да дари 1, 2 или 5 стотинки в шапката за министъра."

Така наречената „благотворителна акция” #ПейWithMe ще се състои утре вечер пред Министерство на културата в столицата и организаторите призовават да се включат българските артисти, художници и музиканти.

В подкрепа на министъра на културата

Междувременно отново във Facebook се появи събитие за контрапротест в подкрепа на Вежди Рашидов. Според поддръжниците му "Вежди може да е много емоционален човек" и да е допуснал грешка, но „като министър прави много”. В събитието циркулира и снимка с думите „je suis vejdi”. Контрапротестът ще се проведе в събота вечер на площад Народно събрание.