Патриарх Неофит ще отслужи днес в Рилския манастир панихида за 70 години от кончината на цар Борис Трети, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

Панихидата - от 11.00 ч., ще бъде в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" на Рилската Света обител, където се намира гробът на цар Борис Трети. В службата ще участват архиереи и духовници от БПЦ, както и хористите при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", с диригент доц. Димитър Димитров.

Преди това - след тържественото посрещане на българския патриарх в храма, от 9.00 ч. ще започне заупокойната Света литургия.

Негово светейшество ще произнесе и възпоменателно слово за покойния български цар. То ще бъде последвано от поклонение на гроба на Борис Трети, на който ще бъдат поднесени венци и цветя.

Според Синода на възпоменателната панихида се очаква да присъстват президентът Росен Плевнелиев, министри, дипломати, представители на царската фамилия.

Цар Борис Трети е починал на 28 август 1943 г., тогава на Успение Богородично, след едноседмично боледуване.

Причините за кончината му и до днес остават неизяснени, посочват от Светия синод и допълват, че над 369 000 българи са преминали тогава през катедралата "Св. Александър Невски", за да се поклонят пред тленните останки на покойния владетел. Няколко дни по-късно траурното шествие се отправя към Рилския манастир, където цар Борис Трети е погребан съгласно волята му, изразена приживе.