Молитва за омиротворяване на българския народ отслужи тази сутрин в Русе патриарх Неофит. Над 100 души се събраха на Преображение в катедралата „Света Троица" в Русе.

По време на празничния водосвет главата на Българската православна църква патриарх Неофит отправи и молитва за духовно обединение на българския народ и мир в България.

Църквата всякога ще бъде близо до своя народ, заяви в молитвата си за социален мир и единение българският патриарх Неофит.

"Нека цари праведен мир между нас, които принадлежим на един и същи народ и сме свързани в една общност", прочете от Евангелието патриархът. Той отправи молитва Бог да даде разум за обществен мир, за да се запази народът и Отечеството ни от размирици, крамоли, несъгласие и насилие. "Милостиви Боже, ние съзнаваме какво велико благо и какво съкровище е праведният и желан мир между нас, които принадлежим на един и същ народ, защото без този мир, който от Теб идва, не може да има никакво добро, никакво благополучие и надежда, а само - гибел", каза в проповедта си Неофит. Той отправи прошението си към Бога в края на литургията, в сугубата ектения - т.нар. усилено моление.

Молебенът е в отговор на отправена молба към патриарха от група интелектуалци. След светата литургия Негово светейшество отслужи и панихида за упокоение душата на покойния патриарх Максим, от чиято кончина се навършват девет месеца.

"Mолебенът ще повлияе, ако имат вяра само хората, вярата всичко, вярата помага на хората да се обединят, да се разбират, ама протести мисля, че ще има още", заяви жена, дошла на литургията.

"Трябва да има такова обединение, то е необходимо, наистина е необходимо, защото виждате, че протестиращите, и те са разделени, и те не са единни, и всъщност имам чувството, че и някои от тях не знаят какво искат точно", коментира друга.
 

Довечера в катедралния храм в столицата ще има Общ молебен за духовно обединение и нравствено преображение на българите.