Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита на конкуренцията, станали популярни като поправките за веригите. Идеята за тези изменения от е от четири години, а гласуваният днес проект беше внесен от Михаил Миков и група народни представители.

В закона беше записано, че се забранява всяко действие или бездействие на предприятие с по-силна позиция при договаряне, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда интересите на по-слабата страна при договарянето и на потребителите, съобщи БТА.

Според текста недобросъвестни са онези действия или бездействия, които нямат обективно икономическо основание, като необоснован отказ да се доставят или закупят стоки или услуги, налагане на необосновано тежки или дискриминационни условия, или неоснователно прекратяване на търговски отношения.

В преходните и заключителните разпоредби на закона се правят промени и в Закона за храните. Текстовете уточняват какво не може да съдържа договорът за покупка на храни за последваща продажба. В тримесечен срок от приемането на закона трябва да се създадат Национален консултативен съвет за по-добро функциониране на веригата на предлагане на храни и помирителна комисия към министъра на земеделието и храните.

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев от БСП уточни, че в комисията, без да бързат, в рамките на няколко месеца, в комисията са намерили баланс и са успели да постигнат консенсус по промените. Времето ще покаже доколко ще е добър ефектът за българските производители, отбеляза той.

Корнелия Нинова от БСП обясни пред журналисти, че по новите правила търговските вериги се задължават да плащат на производителите в 30-дневен срок. По думите й има вериги, които не плащат по 6 месеца и това е принудило много български фирми да фалират.

Друга промяна по думите на Нинова е отпадането на таксите, които веригите събират от българските производители и срещу тях не се дава никаква услуга - т.нар. такси рожден ден, за откриване на нов магазин и др. Според нея тези такси излишно са натоварвали българските производители и са качвали цената на продукта. Скъпи български производители, не ги плащайте тези такси, от днес нататък не ги дължите, призова Нинова.

"Гласувахме да не се прехвърля рискът изцяло върху производителите. Досега доставчикът си доставя стоката в магазина, веригата я приема и, ако тя бъде бракувана или се развали и остане непродадена, целият риск се връщаше при производителя, защото той трябва да дойде с транспорт да си я вземе, загубата на парите са изцяло за негова сметка и само едната страна поемаше загубата", обясни Нинова.

Постигнахме добър резултат, макар и след 4 години усиля в защита на българските производители, отбеляза Нинова.