Блокадата на границата с Гърция падна, но не съвсем. След дългите преговори с представители на нашата страна, протестиращите фермери от южната ни съседка обещаха строго регламентиран пропускателен режим на Кулата.

От 15 часа днес до 11 часа утре през ГКПП Кулата–Промахон няма да бъдат пропускани товарни автомобили заради стачни действия преди гръцкия пункт.

Опашката от камиони за последните 4 часа стана 4 км.

От 16 часа е възстановено движението на леки коли, микробуси и автобуси, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Километричната опашка на Кулата се стопи за една нощ, през която режимът на преминаване беше облекчен. Тръгналите на път днес извадиха късмет.

И докато на Кулата обстановката днес е по-ведра от други дни, чакащите на Илинден се чувстват ощетени. Тук камиони не са пропускани от неделя.

Заради стачни действия на гръцка територия през ГКПП "Илинден-Ексохи" няма да бъдат пропускани всички видове автомобили до 22.00 часа.

По същата причина през ГКПП "Капитан Петко войвода-Орменион" няма да бъдат пропускани леки коли и камиони до 20.00 часа.

От 15.00 часа е възстановен трафикът през ГКПП "Ивайловград-Кипринос".

А по пътя от Драма дебнат капани, казват шофьори, разбрали за блокадите вътре в Гърция.

Загубите за транспортните фирми са огромни, а получаването на компенсации трудно.

„Проблемът е, че стачката им е незаконна и на практика няма към кого да бъдат предявени исканията, тъй като самата официална гръцка власт каза, че нещата са извън неин контрол и не могат и да носят отговорност за поведението на фермерите в случая”, изтъкна транспортният министър Ивайло Московски.