Здравното министерство подготвя нов механизъм, по който касата да плаща лекарствата. Тази промяна ще засегне над 1,5 милиона българи, които се лекуват с медикаменти от така наречения позитивен лекарствен списък.

Тези лекарства се плащат частично или изцяло от касата. Създадена е работна група към здравния министър, която да анализира възможностите за такава промяна. bTV разполага с доклад на групата, в който експертите дават и конкретни предложения какво и от кога да се случи.

Подготвяната промяна на списъка с лекарствата, платени от Здравната каса, предвижда те да бъдат групирани по заболявания.

От анализа на работната група става ясно, че за част от пациентите с белодробни заболявания, например, това ще е добре, тъй като лекарствата им ще започнат да се плащат изцяло от касата. За друга част от болните обаче ефекта ще е обратен – ще им се наложи да доплащат.

Снимка: bTV

Диана Хаджиангелова е от тези пациенти. И е притеснена. „Когато губим контрола на заболяването това значи, че хоспитализация и в болницата, което на всички е ясно че излизат по-скъпо”, коментира председателят на Асоциацията на болните от астма.

Според анализа НЗОК ще спести малко над 4 млн. лв. годишно от това, че част от пациентите с белодорбни заболявания ще започнат да доплащат.

„Сега с промените не е ясно по какви критерии пациентите ще бъдат разделяни и как ще преценява на практика кой колко да плаща”, коментира доц. Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести.

Здравният министър Петър Москов потвърди за готвената промяна. Като уточни, че за всяко заболяване ще се осигури изцяло платено от касата лекарствено лечение.

„Всеки български граждани ще има възможността на 100% да му бъде покрито лекарственото лечение”, подчерта той.

Остава отворен въпроса какво ще се случи с пациентите, които трябва да се лекуват с по-скъпи медикаменти от тези, които изцяло касата ще покрие.

В доклада на работната група към здравния министър е записано още, че у нас са въведени всички добри практики за понижаване на цените на лекарствата. Дори заради засилен ценови натиск се е увеличил износът на медикаменти от една страна, и от друга - самите производителите изтегляли ключови продукти.

За последните 2 години 531 лекарствени продукта са изключени от списъка с платените от касата. Като само 180 от тях са останали на пазара на свободна продажба.