Висшият адвокатския съвет отмени решението на Софийската адвокатска колегия, с което отписа адв. Симеон Миков заради липса на нравествени и професионални качества, съобщи „Правен свят”.

Миков се оказа централна фигура в разследването на bTV за измамите по схема „Запис на заповед”. Граждани се оплакаха, че са станали длъжници на малоимотни и неграмотни хора, които не познават и, след като не са били уведомени навреме, са били дадени на частен съдебен изпълнител.

Общото между „кредиторите” е адвокатът, когото са упълномощили и до чиято сметка са стигнали заграбените пари – Симеон Миков.

Той отрича да е извършил нещо нередно.

Според адвокатския съвет софийската колегия трябва да започне дисциплинарно производство срещу Миков. То трябва да приключи в едномесечен срок и след него адвокатът може отново да бъде отписан.

Организацията коментира и друг казус с адвокат – записите от „Яневагейт”, в които адв. Момчил Мондешки, бившата вече съдия Румяна Ченалова и жена, за която се твърди, че е бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, обсъждат задкулисните връзки между политици, магистрати и бизнесмени.

Преди дни адвокатската колегия в Стара Загора заключи, че Мондешки не е уронил престижа на професията. Сега от Висшия адвокатски съвет коментират, че поведението на участвалия в скандалните записи също е недопустимо.

"Възмущението сред широката българска общественост от тези скандални случаи е напълно справедливо. Същото възмущение впрочем изпитаха и всички честни и почтени адвокати, всички органи на адвокатурата. Защото ние, адвокатите, съзнаваме огромната отговорност, която ни е възложила Конституцията. Ето защо решенията на органите, в т.ч. и по дисциплинарните производства, следва да са справедливи и в съответствие с правните норми. За да бъдат налаганите санкции ефективни, то те трябва да са обосновани, да имат нужния институционален стабилитет и да са основани единствено на закона. Ако тези условия не са изпълнени, всяко решение, в т.ч. и в сферата на дисциплинарната дейност, би било не по-малко укоримо от причината за вземането му", пише в съобщението на съвета.