Тригодишното момче, което изчезна в понеделник в района на русенското село Смирненски, е открито живо. Димо се изгуби преди почти пет дни и оцеля сам в гората. Открит е в житна нива на 2 км от претърсваната гора. Момчето е било обезводнено, с 20-30 кърлежа по него, но живо и здраво.

Тригодишният Димо е намерен от двама комбайнери днес следобед благодарение на щастлива случайност.

Момчето се разплакало, стреснато от мъжете, които направили опит да подкарат развалената си в нивата техника. Те запалили машината, изгасили я, и чули детски плач. Детето било голо, в трънките, под сенките. Откарано е веднага с линейка в русенската болница. Настанено е в реанимацията в тежко състояние, но контактно.

„Към този момент определяме, че тежестта на здравното му състояние се дължи на обезводняване. Съвсем леки одрасквания има по кожата на телцето, има няколко кърлежа”, каза Д-р Йосиф Новаков, от УМБАЛ-Русе.

За него се грижат детски лекар и реаниматор. Той ще остане в болницата до пълното си възстановяване.

Родителите не могат да изразят щастието си, че детето им е намерено живо. Те благодариха на доброволците и полицията, че са открили малкия Димо.

В търсенето в гористата местност участваха десетки доброволци, горски и полицаи. Имаше съмнение, че момчето е било продадено.