Бог ни обича такива, каквито ни е сътворил. Ако Бог искаше да има трети пол, той щеше да създаде трети пол. По този начин отец Боян Саръев коментира в студиото на „120 минути” дебата около Истанбулската конвенция. Документът, за който собствените му автори, а и родни политици и експерти твърдят, че е насочен само към проблемите на домашното насилие, предизвика гнева на консервативните кръгове у нас, който съзряха в него сценарий за легализация на гей браковете.

„Сама по себе си, конвенцията изглежда като истинска конвенция, като истински юридически акт. Тя се оказа една чудовищна манипулация. Тя е нескопосано написана, неправилно е направена самата конвенция – с много пропуски, с много многозначителни изрази, понятия и т.н.”, заяви духовникът.

По думите му авторите на документа от Съвета на Европа злоупотребяват с „тези най-тънки струни на човешката душа” и говорят за защита на жените и децата, когато всъщност имат предвид „социални полове и гей бракове”. Като доказателство той цитира чл.3 от конвенцията, в който няма мъжки и женски пол, при положение, че „човек се ражда или мъж, или жена”.

Според отеца това отваря възможност всеки да се определя за какъвто пол иска: „Този мъж, който се определя като жена, утре като го, недай си Боже, го пребият или малтретират, да каже: „Мен ме малтретират, защото се определям като жена”.

Отец Саръев определи всичко това като „човешко безумие” и опит да се противопоставим на собствената си природа. По думите му нетрадиционната сексуалност е личен проблем, който е „резултат от дяволското внушение, Дяволът иска да го направи (даденият човек) за позор и за резил”.

Той даже заяви, че при него са идвали хора с нетрадиционна сексуална ориентация и под негово въздействие сега „са се издигнали в обществото, като не се занимават с нестандартни сексуални отношения – дали правят или не правят секс, не го правят демонстративно, не развяват знамето на разврата и моралното падение”.