Взривно устройство на Летище София не е намерено. Това стана ясно след приключването на проверката на белия микробус, заради който беше отцепен паркинга пред Терминал 1 по-рано днес.

В момента криминалисти продължават работа по превозното средство. Терминал 1 ще заработи след полунощ - вероятно около 1:30 часа.

През деня се появиха две различни официални позиции за съдържанието на белия микробус. Първоначално представител на летището съобщи пред медии, че взривно устройство е открито. Минути след това това беше опровергано.

Появи се информация, че служителката на летището, която е дала тази информация, ще бъде уволнена. От Летище София не потвърдиха, но и не отрекоха тази информация. По думите им са взети мерки на най-високо ниво.

По непотвърдена информация летището ще потърси отговорност на служителя, който първоначално съобщи за наличието на взривно устройство.

Белият микробус е с белгийска регистрация. По информация от източник на bTV шофьор е арменски гражданин, който е заминал за Брюксел рано тази сутрин.

Премиерът Бойко Борисов нарече „банда некадърници” служителите на летище София и полицията след днешния екшън край Терминал 1.

Снимка: bTV

Хронология

Сигналът за подозрителния бус е подаден около 13:00 часа днес. Той е бил пред входа на терминала, а обучените специализирани кучета са дали сигнал, че в него може би има експлозив.

Автомобилът беше буквално унищожен от спецчастите, които не успяха да отворят товарния му отсег с контролиран взрив. Така вратата беше вързана за един от бронираните автомобили на СОБТ, който отнесе не само нея, но и част от каросерията.

От летището първоначално потвърдиха, че в микробуса е намерена бомба.

По-късно от МВР опровергаха информацията и подчертаха, че става дума за съмнение за взривно устройство. От летището също промениха позицията си.


Полицията отцепи целия паркинг. На място бе изпратен Специализираният отряд за борба с тероризма.

"Веднага е задействана процедурата за реакция при взривни вещества. Уведомени са всички служби, както и СОБТ, който извършва проверка на въпросния бус. Няма данни за намерено взривно устройство, продължава проверката на самия багаж, който към 15:20 ч. не е взривен", съобщи главен комисар Антонио Ангелов, директор на Гранична полиция.

Той допълни, че е установено с каква регистрация е въпросния бус.

Снимка: bTV

Управляван е от гражданин с чужда националност, който рано сутринта е излетял от Летище София. Не бе съобщена информация кой е той и накъде пътува.

Сапьорите цял следобед вадиха пакети и куфари.

Ако има експлозив, той може да и в тайник, а не в багажа. След 17:00 часа започна търсенето на скрита бомба.

Директорът на летището Христо Щерионов също отхвърли първоначално подадената информация на пресцентъра и потвърди, че има само съмнения за експлозив.

Щерионов посочи още, че е създадена организация пътниците от Терминал 1 да бъдат извозени до Терминал 2.

„Летището оперира нормално и ще бъдат изключени всички предпоставки за закъснения на полетите”, каза още той.

По думите му Летище София ще работи само с един терминал до полунощ.

...и на други места

Докато официални представители дават противоречиви информации за това има ли бомба на Летище София, или не, и на други места в столицата имаше тревога.

Задействана аларма в Бизнес парка наложи евакуацията на няколко сгради, но дошлите на място униформени не откриха нищо опасно.

По информация на bTV сигнал е бил подаден и за района на Министерството на земеделието. От полицията обаче даже отрекоха да са получавали подобна информация.