За 147% по-скъп детски сок в София, отколкото в Берлин, информира омбудсманът Мая Манолова, по време на дискусията „Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители“, предаде БГНЕС.

„Ние направихме собствено проучване с помощта на български майки, които живеят в Берлин и във Виена, а и такива в София, като сравнихме някои детски продукти - бебешки пюрета, бебешки сокове”, обясни общественият защитник. По думите й са проверени стоки от една и съща марка и бранд, закупени от магазините на една и съща търговска верига у нас, в Германия и Австрия.

Така детското пюре у нас е с по-висок процент рапично олио и струва с 26% повече, а детски шоколадов десерт пък има по-малко шоколад и по-малко мляко и струва с 93% повече, отколкото в Берлин и с 16% повече от цената във Виена.

Манолова отбеляза, че има и продукти, които са по-евтини у нас, но за сметка на различни съставки. Например „най-популярната газирана напитка” в страните на Запад се произвежда със захар, а в България с фруктозо-глюкозен сироп

„Моето мнение на омбудсман, което беше подкрепено от представителите на другите институции е, че действащото европейско законодателство не забранява съществуването на двойни стандарти в храните. Има забрана, която се отнася до безопасността, има забрана, която се отнася до етикетирането, до рекламирането, но няма забрана един и същи продукт, под една и съща марка да има едно и също задължително съдържание във всички точки на общия европейски пазар. Така че ще настоявам за промяна в законодателството в тази посока”, закани се Манолова.

За уреждането на въпроса в регламент се обяви и земеделският министър Румен Порожанов.