До месец банките са длъжни да предложат по-ниски тарифи за основни операции. Новите правила от 1 февруари не означават, че банките ще смъкнат всички такси под средното ниво в момента.

На практика всяка банка ще трябва да предложи продукт с по-достъпни тарифи за основни операции - като разкриване и закриване на сметка, теглене на пари в брой от гише или банкомат и други. Потребителите, които искат да ползват пакет с по-ниски такси, трябва да си открият нова сметка. Всеки може да притежава най-много една подобна.

Таксите за удостоверения, като това за погасен кредит, обаче няма да се променят.  Оказва се, че за такъв документ банките събират между 10 и 100 лева в зависимост от това дали срокът е 14 работни дни или експресна поръчка.

Петър Чергаров недоумява защо при ниските лихви по депозитите в момента всяко теглене от влога му, който не е срочен, се таксува по 1 лв. Не разбира и защо, когато сключваш договор с банката, подписваш няколко копия, че си длъжник, а когато погасиш кредита, трябва да си платиш, ако искаш документ за това.

„Имал съм случаи за 3 лева, примерно за препис от документ - 5 лева такса, това е абсурд. Не е честно, в крайна сметка се оказва, че от тези такси се печели доста добре”, смята Петър.

От банковата асоциация обясниха в писмо, че при получаване на удостоверението за погасен кредит потребителят вижда "лист с данни, но зад изготвянето му стои човешки труд и множество други разходи за банката", като техническо оборудване и други.

„Някой трябва да отдели време, да седне да подготви такъв документ, да го занесе на лице, което да го подпише. Този труд и усилие в някои банки е оценен на 10 лв., в други - на 50, а в някои случаи и до 100 лв.”, обясни кредитният консултант Тихомир Тошев.

Подобен документ според експертите най-често се иска при теглене на нов заем от друга банка, за да е гарантирано, че клиентът няма стари кредити.

„Такъв документ не би трябвало да ни трябва, тъй като при всяко погасяване на кредит промяната се отразява в централния кредитен регистър в рамките на 15 дни и там се вижда, че задължението е погасено”, отбеляза Тошев.

Въпреки това потребителите смятат, че удостоверението е застрахова срещу бъдещи недоразумения и претенции от страна банката.

Разплащателните сметки с по-ниски тарифи ще трябва да предложат и по-ниска цена от средната в момента за превод в евро. Като цяло обаче те остават в пъти по-скъпи, отколкото в Германия например, където таксата е 1 евро.  От банковата асоциация обясняват разликата с аргумента, че за  България това е чужда валута.