Проф. Владимир Пилософ ще бъде освободен от поста директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, съобщиха от Министерството на здравеопазването за bTV.

По-късно от ведомството уточниха, че ще излязат с официална информация за мотивите си в момента, в който бъде решено кой ще бъде новият ръководител на структурата.

Пилософ научи от медията ни за решението. Той заяви, че не е запознат с мотивите на ведомството и никой не е водил разговори с него.

През април 2016 г. той беше назначен на поста, след като старото ръководство на фонда беше отстранено от тогавашния здравен министър д-р Петър Москов. Рокадата беше съпътствана с полиция, арести и твърдения за злоупотреби, които и до момента не са доказани.

Скоро след това членове на Обществения съвет на фонда алармираха, че работата на структурата е силно нарушена и в резултат много болни деца остават да чакат за лечение в чужбина, а това потенциално застрашава здравето и живота им. Проф. Пилософ отричаше да има проблеми.

Последният скандал, в който фонда беше замесен, бе този с 9-годишния Байрям, който трябваше да замине за бъбречна трансплантация в Германия, но Министерството на здравеопазването го спря в последния момент – въпреки изрично решение на Обществения съвет.

Родителски организации поискаха оставката на Пилософ заради забавяния от негова страна.

През 2014 г. професорът беше осветен като агент „Вайан” на Държавна сигурност, вербуван през 1965 г.