За законодателни промени настояват осиновители на деца. Те твърдят, че са дискриминирани, тъй като в много от случаите имат право на по-кратко майчинство от това на биологичните родители.

Владислава и съпругът й осиновяват две деца на по 11 месеца. Жената има право на майчинство 90% от дохода й, но само докато децата навършат 1 година. В нейния случай - това е месец.

"Вместо родителят да се фокусира изцяло върху отглеждането на децата си и върху създаването на този контакт, той е финансово притеснен независимо, че си е плащал всички осигуровки назад", възмущава се Владислава.

В още по-тежка ситуация са хората, които осиновяват деца на възраст между 1 и 2 години. Те имат право само на майчинството от 340 лева на месец и ако осиновят дете на 1 година и 11 месеца, ще получават тази сума само месец.

От социалното министерство твърдят, че няма как да се промени закона, тъй като водещият принцип при тези видове платен отпуск е възрастта на детето.

„Винаги има гранични случаи, затова не бива да се търсят винаги изключения, законът да прави изключения за граничните случаи", посочва зам.-министърът Гълъб Донев.

През 2014 г. е имало най-малко осиновявания при условията на пълно осиновяване за последните 6 години - 672. В момента близо 3 хиляди деца чакат семейство.