Оранжев код за Северна и жъкт код в Южна България е в сила днес, с предупреждения за бури, порои и градушка.

До момента най-много е дъждът в Плевен и Кнежа – цели 118 л/кв. м.

Днес през страната, от запад на изток, ще премине студен атмосферен фронт. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер и в Източна.

Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува хладен въздух. В източните райони вятърът все още ще е от североизток, но привечер и там ще се ориентира от северозапад.

Температурите ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 19° и 24°, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове.

През нощта срещу вторник валежите ще продължат главно в централните и източните райони от страната.

През нощта в Централна и Източна България ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност. В сила е оранжев код, за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. В Западна България валежите ще отслабват и до сутринта ще спрат.

Утре преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но вече по-слаби и в процес на спиране. Над останалата част от страната облачността ще се разкъсва и намалява, в следобедните часове – до предимно слънчево време. В източната половина от страната ще духа умерен и временно силен север-северозападен вятър. Максимални температури – между 21° и 26°.

През следващите дни времето ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност след обяд, но вероятността за валежи е малка. Още в сряда вятърът и в Източна България ще отслабне. Бавно ще се затопля и в петък и събота максималните температури ще са между 29° и 34°. В събота по-късно след обяд ще има по-значителни временни увеличения на облачността и на места, главно в Западна България ще превали и прегърми.