Апелативният съд във Варна присъди 5 години затвор на бившия кмет на община Исперих Бейсим Басри, съобщиха от пресцентъра на съда.

Той бе признат за виновен за това, че на 23 февруари 2013 година в местността "Трънлив дол", в землището на с. Йонково, област Разград, е направил опит умишлено да убие горския стражар Пеньо Астраджиев при изпълнение на службата му.

Според Апелативния съд деянието останало недовършено по независещи от волята на дееца причини.

През юни миналата година Разградският окръжен съд оправда бившия кмет за това, че е направил опит да убие горския стражар.

Басри беше оправдан и по обвинението да е заплашвал горските, за да предотврати изпълнението на служебните им задължения.

Съдът в Разград призна вината на Басри за това, че попречил на горските надзиратели от Ловно стопанство "Воден" да го заловят като нарушител и бракониер. За това деяние Разградският съд му присъди две години условно.

Втората съдебна инстанция призна вината на Басри и за това, че по същото време и на същото място произвел четири изстрела с ловна карабина, за да принуди орган на властта - двама ловни надзиратели и шофьора на охранителното звено, да пропуснат действия по служба, за да осуети залавянето му като нарушител и бракониер. За това деяние Варненският апелативен съд присъди на бившия кмет три години и половина затвор.

Съдът присъди Бейсим Басри да изтърпи по-тежкото от наложените наказания - пет години "лишаване от свобода", което да търпи при първоначален общ режим.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок.