Опит за национален рекорд по масово четене ще бъде направен в рамките на кампанията „Чети с мен”, организирана от Министерството на културата под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Събитието започва в 10:00 часа в Борисовата градина в София, както и в библиотеки, читалища и паркове в още десетки градове.

„Чети с мен” ще постави началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти, в нея ще се включат и известни лица от различни сфери на обществения живот - писатели, музиканти, артисти, художници,
журналисти, спортисти и други. В централното събитие в Борисовата градина в София ще се включи и министърът на културата Мартин Иванов.

В Борисовата градина са подготвени разнообразни кътове за тези, които търсят нещо повече от четене на поляна в компанията на приятелите си, а посланиците на кампанията ще четат по няколко минути на глас откъси от любими свои книги.

В детския кът „Бисерно звънче” децата ще се забавляват с четене и различни игри. В зоната „Верижно четене” посланиците на „Чети с мен” ще изненадват с любимите си автори.

„Буккросинг зоната” ще бъде мястото за споделяне на най-съкровеното приятелство - книгите, най-тихите и най-постоянните приятели.

Всички останали спокойно могат да се разположат с книга в ръка и с добра компания във „Freestyle зоната”. Интересни кътове са подготвили партньорите от медиите и чуждестранните културно-информационни центрове в България.

Пропускът за събитието е един - любима книга с подправка добро настроение, посочват от Министерството на културата.