Първото нещо, което се случва с човек под водата е, че печели едно измерение – ние сме приковани на земята, под водата ти се рееш в пространството. Това разказа в студиото на „Тази събота” операторът Стефан Тодоров, който от 45 години снима филми в света на рибите и кораловите рифове.

„Първите камери, които се движеха свободно в пространството, бяха подводните”, посочи той. За първи път снимал под водата в Куба и останал недоволен от кадрите – впечатленията били прекалено силни и камерата непрекъснато се местела от обект на обект.

Той посочи, че за подводното снимане под 10 метра е нужна най-малко 6-месечна водолазна подготовка, като някои от стандартните принадлежности за гмуркане няма как да се използват, когато си с камера под водата: „Ние работим като първите водолази – с въздуха в гърдите балансираме”.

Покрай Стефан по гмуркането се запалва и репортерът на bTV Мария Цънцарова. Преди 4 години двамата отразяват опит за световен рекорд за най-дълъг престой с акваланг под водата. Иван Железаров издържа 50 часа и 2 минути, Стефан снима, а покрай него „незаконно” се появява и Мария заедно с бащата на младия водолаз. Той по-късно й става инструктор.

„За мен това е някакво невероятно усещане, това е някакво друго измерение”, сподели тя. Сторило й се, че е прекарала ужасно много време под водата, макар да ставало дума за само 2-3 минути.

„Не я бях виждал толкова усмихната”, сподели Стефан. По думите му под водата кислородът се усвоява много по-добре от мозъка и затова възприятията са по-активни и „разбираш много работи”.