Рискът от лавини в планините остава висок. Най-сериозна е обстановката на Витоша.

Заради появилия се силен вятър, който пренася и набива сняг в откритите части, са започнали да се образуват т.нар. снежни дъски - особено в местата със северно и източно изложение.

Снежните пласове са нестабилни над гористия пояс. Възможно е спонтанното падане на лавини, предупреждават от Планиската спасителна служба. И въпреки, че лавинната опасност на Витоша е категоризирана като значителна, това не означава, че трябва да сме небрежни и безрасъдни и в останалите ни планини.

Можем да очакваме подобни условия на всички открити части в планините с наклон от 25 градуса и нагоре. Опасност, но от средна степен, има и за всички северни склонове на планините над 1800 метра в курортите - Боровец, Пампорово, Банско и Витоша.

От Спасителната служба съветват скиорите и сноубордистите да не излизат извън пистите.

Снимка: bTV

Младите мъже, които загинаха вчера, затрупани от лавина на Витоша, най-вероятно са причинили бедствието докато си правят снимка. От спасителната служба го определят като нова мода - нощна фотография в планината.

Снимката се качва във Фейсбук и събира стотици лайкове. Хиляди споделиха фотографията на Ганчо Ганчев. За да улови този миг той се изкачва до връх „Камен дел” на Витоша.

На Витоша срещаме Ивет Прокопова, която снима с телефона си планината. Разказва, че често изкачва Черни връх,късно вечер или рано сутрин. Тогава гледката е най-атрактивна.

Понякога обаче подобни преходи завършват с инциденти.

Впечатляващите фотографиии се правят от най-опасните места, много често и нощем. Спасителите съветват преди да изберете красивия кадър, мислете два пъти.