Заразени с опасен вирус полски домати предизвикват сериозни притеснения сред българските зеленчукопроизводители. Те настояват да бъде затегнат граничният контрол и да се правят по-щателни проверки на вносните зеленчуци.

Безпокойството е заради значителния внос на домати от Полша, където върлува вирусът „Пепино".

Той унищожава напълно насажденията и появата му в определен регион води до карантинна забрана на производството на домати за няколко години.

Вирусът върлува от 2 години в Полша и се предава само при допир. Води до пълно унищожаване на продукцията. Нашите зеленчукопроизводители научават за опасната болест едва наскоро и са сериозно обезпокоени, след като забелязват значителна пратка домати, внос от Полша на борсата в село Първенец.

„Притеснен съм, защото с ако с тази продукция влезе такова заболяване, това значи, че половината от реколтата ми, която е следваща - от розов домат, ще бъде унищожена”, подчерта Огнян Златев, български производител на оранжерийни зеленчуци.

Преди няколко години друга болест по доматите, внесена от Гърция, създава сериозни проблеми у нас.

Проверка на bTV на борсата край Първенец установи, че там все още има полски домати. Предлагат се на 1,20 лева за килограм. Вносители дават гаранция, че са напълно безопасни.

Галина Минкова, която е вносител на полски домати, увери, че всеки ден при нея идват проверяващи и пробпеми няма.

От Агенцията по храните потвърдиха, че вече са извършили проверка на пратката полски домати.

„При визуален преглед не бяха установени никакви признаци, които да предизвикват притеснение или да говорят за съмнение от вирусно заболяване. Въпреки всичко поради сериозността на този сигнал беше взета проба, която беше изпратена за анализ в централна лаборатория", посочи Ралица Мичева от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

Дали доматите са болни от опасния вирус ще стане ясно до седмица.