И втората окупация на Софийския университет – с безрезултатен и преждевременен, според плановете на студентите, край. Малко след 7.00 часа и последните окупатори – около десетина на брой, напуснаха сградата на Ректората.

По-рано сутринта човек от охраната прерязва веригите на вратите. Не това обаче провокирало решението на студентите да прекратят акцията си. Пред bTV те обясниха, че не искали да превръщат преподаватели и колеги в заложници на политическите борби в страната.

На излизане младите хора носеха плакат с думите: „Народе, къде си?”. Тя обясниха, че се чувстват предадени от хората и се заканиха – „очаквайте продължение”. Не пожелаха да обяснят обаче какво ще бъде то.

Веднага след като излязоха от университета, окупаторите бяха посрещнати от полицаи. Служителите на МВР изискаха личните им карти като записаха данните от тях. Студентите на свой ред обясниха, че не биха се учудили, ако последват арести, но не се страхуват от това.

След края на окупацията СУ заработва в нормален режим. Служители влязоха в сградата още рано сутринта, а на сайта на ВУЗ-а бе обявено, че предстои нормален учебен ден за Ректората.

Реакциите

Ивайло Динев от „Ранобудните студенти” коментира пред bTV, че решението за край на втората окупация на СУ е правилно – така сега студентите можели да се фокусират върху следващите стъпки в борбата за сваляне на кабинета.

„До тази ситуация се стигна по няколко причини. Първо – получи се разделение между състуденти, аз виждах свои приятели и от едната, и от другата страна на „барикадата”. Освен това обществото реагира инфантилно на новата окупация - създаде се образ на студентите като на деца, които не знаят какво искат. А и хората вътре проявиха малко инат – една окупация, ако няма подкрепа, губи своята легитимност. Те обаче заслужават уважение, най-малкото, защото проявиха смелост – нещо, което липсва на обществото”, обясни Динев.

В студиото на „Тази сутрин” преподавателят от СУ д-р Мария Пиргова подчерта, че окупацията пречи – няма разлика между първата и втората. „Държавата трябва да си защитава собствеността. Вече всички преподаватели сме против използването на университета за политически цели”, изтъкна тя.

„На хората, които харесват правителството, няма да им хареса никой начин на протест срещу него. Съжалявам, че пречихме на университета, но и на други неща в държавата трябва да се пречи – политиците трябва да се дресират, че не могат да си позволяват своеволия”, каза от своя страна един от протестиращите, участвали в окупациите на СУ - Явор Никифоров.

Ректорът проф. Иван Илчев коментира пред държавната телевизия, че разграничава двете акции на окупация – настоящата и тази от ноември миналата година. След проведени с вторите окупатори разговори той се убедил, че с тях не може да бъде постигнат консенсус.

„За съжаление, те бяха повлияни прекомерно от пропагандата. Бяхме говорили и със студентите, които организираха първата акция, че неминуемо различни политически сили ще се опита да ги използват. Всъщност за мен това е най-страшното”, каза Илчев.

Той заяви също, че вече са взети мерки от ръководството на университета за ограничаване възможността за организиране на подобни акции за в бъдеще, както и че се обмисля предявяването на иск за нанесени щети на държавна публична собственост.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите