Няма да се строи ограда на границата с Гърция въпреки опитите за нелегално влизане в страната ни. Това беше потвърдено днес след изнесен консултативен съвет.

Повече от половината задържани мигранти вече са върнати в Гърция. Засилената охрана обаче остава. Към мерките се прибавя и специализиран уред за залавяне на мигранти.

Нелегалните мигранти, които вчера бяха задържани, са минали през зелена граница и са влезли в България на 150 метра южно от Кулата. От днес такова нелегално минаване вече няма да бъде възможно.

Термовизьор с наименованието „туптящо сърце” ще лови мигранти на Кулата. Уредът вече е позициониран на пункта и беше представен от вътрешният министър.

„Тези устройства са разположени на по-големите контролно пропускателни пунктове, но както виждате те са мобилни и могат да бъдат преместени на друго ГКПП, където има съмнение или подозрение, че се опитват да преминават нелегално”, каза Антонио Ангелов, директор на ГД „Гранична полициа".

Повече от 50 бежанци вече са върнати в Гърция. Издирва се трафикантът, който ги е подлъгал, че това е пътят за Македония.

„По 200 евро им е събрано от трафикант, които говори гръцки, разбира се, защото са в Гърция. Сами разбирате какво е с на 2-3 месеца бебе да си в полето, така че подсигурихме максимално хуманно - млека, памперси, вода храни”, обяви премиерът Бойко Борисов.

65 военнослужещи са изпратени в района на Кулата. В село Кулата хората вече са под постоянен граничен контрол.