Мит е, че ромите източват социалната система и имат много деца. Това обяви в предаването „Тази неделя” Огнян Исаев, психолог и блогър, който води борба за правата на ромското общество в България. Исаев даде за пример ромския квартал "Факултета" в София, където жените имали по 2-3 деца.

Той е автор на статията „Антициганизмът - врагът пред портата", публикувана от „Копитал”. Акцентът в нея е, че политиците не осъждат открито расизма; тонът на медиите е пропит с расизъм; прокуратурата действа хаотично и неефективно - всичко това води до периодични сблъсъци, като тези в Раднево.

Той апелира към това всеки да носи персонална отговорност, а не при битови инциденти, свързани с роми, да се надига вълна от национални протести в държавата. Той цитира данни от статистиката на МВР за 2014 г., които сочат, че над 70% от престъпленията са извършени от етнически българи и под 20% от малцинствата.

„Ромите искат да живеят законно. Никой не иска да живее под напрежение, че утре могат да му съборят къщата”, коментира още Исаев. По думите му ромите редовно палщата за вода и ток, но често на един човек, както е в самоков, а той плаща на ЕРП-то, което е незаконно. Според него ромите са принудени да живеят незаконно от лихвари ипричаната е, че държавата липсва в тези квартали.  

Калина Крумова, журналист и бивш депутат, също е съгласна, че институциите са абдикирали от проблемите на ромите. Това са пожари, които си гасят от време на време, смята Крумова.

По думите й местната и държавната власт носят отговорност да бъдат наказани хората, които не спазват законите, за да не се нагнетява напрежение между ромите и българите.