Намаленият състав на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и липсата на нормативна база са на път да вдигнат огнеборци и спасители на протест. Това обяви в студиото на „Тази неделя” президентът на техния синдикат Любомир Еленков.

По повод мизерните условия, в които работят огнеборците във Вършец, той посочи: „Нашият синдикат о дълго време се опитва да каже на обществото и управляващите, че така структурирана, тази служба, с този минимален състав и тази техника трудно можем да се справим и да покрием изискванията на обществото към нас”.

По думите му, въпреки доставките на нови автомобили, все още се използват и брезентови облекла от 60-те години, които нямат никаква пожароустойчивост.

Еленков коментира, че службата е била „разпарчетосана” през годините, а заради несигурността в системата на МВР много служители напускат. Това става на фона на все още липсваща нормативна база и невъзможност да се изпълнят критериите за безопасни условия на труд.

Синдикалистът даде ден-два на вътрешния министър Веселин Вучков за спешна среща, на която да бъде гарантирано, че ще се проведе спешен конкурс за попълване на състава на службата.

„Ще обявим протест на 7 февруари, на който протест ще бъдем, надявам се, подкрепени от обществото”, каза Еленков.