В понеделник започват поетапни протести на личните лекари в редица области, съобщи днес доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Причината е бюджета за извънболничната помощ за тази година.  

В понеделник в Кюстендил нито един личен лекар няма да влезе в кабинета си, ще има двама дежурни, но те няма да са джипита. Ще бъдат преглеждани приоритетно спешните пациенти – само на тях ще се издават направления за специалист или болница. Останалите ще чакат за преглед пред дежурните кабинети.

Снимка: bTV

Недоволството на джипитата е и срещу служебно наложения рамков договор. Джипитата настояват наредбите, заложени в него да се преработят, като например за диспансерните наблюдения. Според наредбата хипертониците ще имат право на две посещения при кардиолог годишно, а не както досега на четири.

Здравният министър още вчера обяви, че парите за доболнична помощ са увеличени с 36 млн. лева.

"Ако увеличаване на профилактичните прегледи, парите е основание за протест, разбира се всеки има право да протестира", коментира министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Снимка: bTV

Общопрактикуващите лекари категорично отрекоха информацията, че от първи април пациентите ще заплащат за преглед. Не е ясно докога ще продължи протеста им.

Снимка: bTV

Днес недоволството им беше подкрепено от Национално сдружение на частните и общински болници, които във вторник ще обявят, кога ще излязат на протест.