Сдружението на общинските болници подготвя възражение срещу новата методика за заплащане на дейността на лечебните заведения, която влиза в сила от този месец. Това заяви председателят му и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев пред БНР.

Методиката предвижда болниците да работят с 90 на сто от миналогодишните си разходи, а тези, които обслужват спешните – с 95 на сто от миналогодишните си разходи. Лечебните заведения трябва да включат плановите операции и по-леките случаи в листи на чакащите и да обслужват приоритетно спешните и неотложните.

Според него новата методика за заплащане ще доведе до това хората да ходят от болница в болница, а общинските лечебни заведения ще фалират.

„При нас става така, че колкото повече ти работиш, ти затъваш. Ако вие направите справка, вие ще видите, че общинските лечебни заведения държат един константен бюджет, ако това е елегантният начин държавата да се отърве от общинското здравеопазване, нека си каже, защото ние в момента се гърчим в агония и се чудим какво да правим”, подчерта той.

Той съобщи още, че е подета кампания лекарският съюз да обжалва постановление на Министерския съвет, което задължава здравната каса да плаща на болниците само след проверка дължат ли данъци и осигуровки на държавата.

„Парадоксът е такъв - ние до 25-и трябва да си изплатим на НАП задълженията за осигуровки на нашите служители, а най-често получаваме финансирането си от касата на 27-о, 28-о число, т.е. ние на 25-и вече сме в просрочие”, обясни той.

Д-р Тотев обясни, че на този етап в сдружението не е коментирана темата за протести.