Децата няма да получават оценки в първи, втори и трети клас. Тези от тях, които в четъврти клас завършат с успех 2.00, вече няма да повтарят годината. Toва предвижда новият проектозакон за училищното образование.

С дългоочаквания законопроект депутатите превръщат образованието в "национален приоритет". Ето как:

- Отпада оценяването за учениците до 3. клас. Тези до 4. клас със слаби оценки няма да повтарят годината. Учителите обаче ще получат право да гонят от час децата, които пречат на другите или са облечени в неподходящо облекло.

- Началното образование ще е до 4. клас, както е сега, но основното ще се завършва клас по-рано - в седми, а гимназията ще се дели на два етапа - от 8 до 10 клас и след това 11 и 12 клас.

- Предвижда се помощните училища в сегашния им вид да бъдат закрити.

Засега реформата в образованието буксува и остава на хартия. Промяна можем да очакваме най-рано след 2 години. Първият випуск, който ще завърши по новия закон ще е чак през 2029 година.

Подробности

Пасионария е незряща, страда от детска церебрална парализа и аутизъм. 12-годишното дете учи в 3-то помощно училище в София.

„Изобщо няма рехабилитатор, детето ми е лишено от жизненоважна терапия”, казва майката Красимира Обретенова.

Ако законопроектът бъде приет от Парламента, в бъдеще за нея ще се грижат рехабилитатор и психолог. За 5 години всички помощни училища ще се превърнат в центрове за личностно развитие.

„Ще има комплексна, цялостна грижа за тези деца, както и консултиране за техните родители... Предвидили сме оборудване на кабинети”, посочи депутатът Милена Дамянова от ГЕРБ.

Центровете ще са под опеката и финансирането на общините и ще са зачислени към районите училища.

Директорът на помощното училище във Велико Търново е на мнение, че така поднесените промени в закона не биха дали добър резултат.

„Имали сме родители, които са виждали, че децата им са наистина увредени, но са търсили начини да ги местят в масово училище... Тия родители след два-три месеца дойдоха да ме питат дали ще приема детето им”, откровен е Йордан Бижев.

Майката на Пасионария се надява някой ден 12-годишното момиче да се превърне в личност за институциите у нас, а не в средство за прахосване на пари.