Обмислят се 10 минути безплатно паркиране в синята и зелената зона в София. Идеята е на районните кметства. Възможно ли е това да се случи и кога?

В квартал „Лозенец”, където само преди 4-5 месеца приключи един голям ремонт на улиците и тротоарите. Сега по тях непрекъснато има паркирани коли и от общината се опасяват, че така бързо отново ще се повредят.

Ето и няколко фрапиращи примера, изпратени от живеещите тук - майки с колички се движат по пътното платно или пък микробус, който е блокирал цяла жилищна кооперация.

Затова се мисли за въвеждането на зелена зона в още 6 столични района, или още около 8000 платени места.

Там, както и във вече въведените зони, се мисли и за толеранс към шофьорите - да имат 10-15 минути безплатно паркиране, когато са около болници, детски градини или училища.

В долната част на „Лозенец” въпросът не е дали, а кога ще бъде въведено платеното паркиране. Хората тук се оплакват, че тротоарите денонощно са заети от коли.

Ивайло е сред инициаторите на платеното паркиране - той и съседите му от 2 години прокарват подписка "за" въвеждане на зелената зона.

За въвеждане на правила са всички, но на разумна цена.

Допитване в района е показало, че повечето хора искат платено паркиране. Засега се мисли само за долната част на „Лозенец”, но молби имало и от останалата част.

"Глобите не махат автомобилите, т.е. на нас ни трябва решение, което да е цялостнo, рестриктивно за спирането върху тротоарите и да имаме постоянен контрол", коментира кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков.

Зелена зона обмисля и за районите "Триадица", "Възраждане", "Красно село", "Средец" и "Оборище". В последния дори са поискали синя зона.

"Хората се надяват, че когато им се въведе по-скъпата зона, това ще разтовари трафика, в което наистина има логика", коментира Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

Решението ще се вземе след 2 месеца. Дотогава ще се проведе обсъждане с живеещите в спорните райони, за да се види кой от двата варианта предпочитат.

Мисли се и за така наречената "жълта зона" за кварталите „Люлин”, „Дружба”, „Младост” и „Надежда”. При нея паркоместата се разчертават, за да се въведе ред при паркирането, но то остава безплатно.