Надзорният съвет на Здравната каса ще поиска бюджетът на институцията да се увеличи с още 400 милиона лева през следващата година и така ще надхвърли 3 милиарда. Парите за здраве тази година свършиха два пъти.

Ако депутатите не одобрят допълнителен разход, Касата ще задлъжнее към болниците и аптеките.

След заседание на Надзорния съвет на Касата и членовете увериха, че ако бюджетът се актуализира с още 100 милиона, парите ще покрият всички разходи до края на годината. Ако, обаче, парламентът не одобри искането, парите няма да стигнат. Ето какво пише в анализ на институцията, с който БТВ разполага.

Според анализ на институцията, с който bTV разполага, очакваният дефицит на НЗОК за 2014 г. е в размер на 117 118 000 лева, от които на болниците се падат 90 872 000 лева.

Парите няма да стигнат за 1/3 от разходите на болниците през октомври и ноември. Няма да има пари, с които да се плати на аптеките за лекарствата за домашно лечение за последния дължим период за тази година.

Броят на пациентите в болниците продължава да расте, както и цената за тяхното лечение. От началото на годината Здравната каса харчи за пациент средно по 700 лева, но лечението в някои болници е няколко пъти по-скъпо.

Пациентите са ни скъпи

Най-скъпите пациенти от началото на годината, според анализа на Касата, са сърдечно болните. В посетена от екипа ни кардиологична болница лечението на един пациент струва на държавата средно 3 хиляди лева.

Според медицинския директор на лечебното заведение и национален консултант по кардиология и инвазивна кардиология доц. Иво Петров, в данните няма нищо странно - лечението е високотехнологично и животоспасяващо.

„В тези болнични заведения лечението на пациентите е значително по-скъпо. Не, защото болниците са го направили по-скъпо, а защото пациентите са по-скъпи. Няма лечение без пари. Това беше мит на социализма”, категоричен е медикът.

Пример е пациентът, който преди минути е лежал на операционната маса. Борислав пристигнал е в критично състояние, защото артериалната му клапа била стеснена 5 пъти. Лечението му до сега струва около 2500 лева.

Лечебното заведение вероятно ще получи парите за лечението на Борислав от Здравната каса едва догодина, ако няма актуализация на бюджета. Ако, обаче, Народното събрание одобри допълнителния разход, от Надзорният съвет обещават да започнат следващата година без дългове.

Поисканите допълнителни 100 милиона ще дойдат от вътрешни резерви на институцията.

Анализът на Здравната каса се спира и върху нарушенията на лечебните заведения. Финансов и медицнски контрол на Касата през юли и август очертава като основни и най-много на брой нарушенията, свързани с лечебно-гиагностичната дейност. Точно тя им най-голямо отношение към нас, пациентите.