По ирония на съдбата, в дните на бедствието във Варна в пожарните в страната се заражда нов проблем: недостиг на служители. За това алармираха пред bTV пожарникари.

Въпреки настъпилото сериозно модернизиране на техниката след дълги години чакане, пожарникарите отново изглеждат с вързани ръце.

По техните думи, налага се да тръгват към критични точки по време на бедствия само по двама души: единият, от които шофира. За сравнение - в много европейски страни, в колите се качват най-малко четирима пожарникари.

От Синдиката на пожарникарите твърдят, че след вълна от съкращения и пенсиониране, има критичен недостиг на нови млади кадри. А от това следва заплаха от грешки и от провал на спасителни операции.

Ако доскоро успешните мисии на Пожарната бяха поставени под въпрос заради стара техника и екипировка и несменяеми от години коли, днес проблемът е дали ще има кой да ги използва.

„В един гараж на дадена служба има 4 чисто нови пожарни автомобили, но има двама служители, които да ги обслужват. Особено в малките градове, където съставът е изключително намален.”, посочи Любомир Еленков от Националния синдикат на пожарникарите.

Огнеборците твърдят, че вече е ежедневие към бедстващи места да тръгват само по двама. Шофьор и пожарникар.

„Абсолютно трудна задача, защото те отиват в ситуация на бедстващи хора. Трябва да им окажат спешна помощ. Сами разбирате, че един шофьор на пожарния автомобил и един пожарникар, колкото и старание да вложат, каквито и да са, не могат да са на 100% пълноценни. Ние сме опасни за самите себе си”, категоричен е Еленков.

В други европейски страни изискването било екипът да е от 4 души.

Наред с трудностите на терен, в Пожарната се оплакват и от битови проблеми.

„В 3 от големите служби - едната е тази, в която се намираме, Централната софийска пожарна - нямаме топла вода от 3 месеца. Няма с какво да се изкъпят хората, като се върнат от произшествие. Знаете, от един пожар човек се връща, черен, мръсен, в окаяно състояние. Поел е голямо количество токсини, които трябва да се отстранят... Причината е, че няма пари МВР да плати на Топлофикация топлата вода”, казва Еленков

Поискахме интервю с позицията на МВР и справка за числеността в службата и разпределението на служителите по места. Такива не получихме.

Сега, дни след бедствието в Аспарухово, въпросът е дали и кога ще има нови съкращения? Или след поредния удар от природата ще се направи остър завой - вместо пестене на средства от по-малко часове за екипите, ще се пристъпи към спешни попълнения в състава на Пожарната.

Три дни след трагедията, в „Нека говорят” вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че проблеми с кадровата обезпеченост на пожарната нямало.