България не е готова за електронно гласуване. Въпреки че вчера Народното събрание одобри едниствено въпроса за електронния вот на референдума, нужни са законодателни промени и нов технически механизъм.

Технически дистанционното гласуване по електронен път не е сложно, казват специалистите. Влизате в сайт или приложение, избирате партия и гласувате. След това ви се дава код, с който да проверите в един друг регистър, че вашият глас е отчетен.

За да проработи това обаче, е необходимо изграждането на инфраструктура за електронна идентификация.

„След това се реализира така нареченото blind signature, или сляп подпис. Това е начин, при който няма как да се подмени вотът на човека, от една страна, а от друга, избирателната комисия няма как да разбере за кого сте гласували”, казва Николай Недялков, експерт по информационна сигурност.

И най-важното - няма как трета страна да получи доказателство за кого сте гласували, което обезсмисляло купуването на гласове.

Юристи твърдят, че въпреки дебата Конституционният съд няма да спре със свое решение електронното гласуване.

Само по себе си не е противоконституционно, но следва да се направи преценка дали се гарантират доброволност, тайна на вота и автентичност на вота, заяви Петър Илиев, доктор по конституционно право.

Рисковете се отчитат и от политиците.

Експертите ще трябва да гарантират защитата на всеки глас и да не изпаднем в хипотеза на контролиране, посочи Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Не сме готови. Не е налице техническата обезпеченост, отчете Явор Нотев от „Атака”.

Експертите казват още, че много хора бъркат електронното гласуване с машинното. То вече няколко пъти беше приложено у нас експериментално. Този път обаче машинно подадените гласове наистина ще се броят и ще се отчитат в 1000 секции.