Експерти:
Новият софтуер на ГДБОП – още един инструмент за най-големия закононарушител
Проф. Николай Радулов и адв. Николай Хаджигенов смятат, че личните данни на всеки гражданин са в риск
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Николай Хаджигенов и Николай Радулов
Снимка: Ладислав Цветков

Закупуването от ГДБОП на софтуер за извличане на данни от мобилни устройства само по себе си не е проблем, въпросът е как ще бъде използван този програмен продукт. Това е мнението на бившия главен секретар на МВР проф. Николай Радулов и адв. Николай Хаджигенов.

„Никой не вярва на МВР и правилно не вярваме на МВР, защото по всяко време може да се инсценира арест, задържане. Сваля се цялата информация на телефона и тя остава в ръцете на БОП-а. Проблемът е, че МВР е най-големият закононарушител у нас”, посочи юристът.

ГДБОП ще следи със скъп софтуер мобилните устройства на заподозрениС помощта на програмата могат да бъдат свалени данните от над 10 000 вида мобилни устройства

Според него самият софтуер не е проблем, но притеснение буди начинът, по който ще се използва. Адвокатът отбеляза, че при 90% незаконосъобразни задържания наистина всеки може да се окаже в ситуация, при която данните му да отидат в МВР. За какъв срок? Хаджигенов направи аналогия с неофициален регистър на криминалните регистрации, който съществувал в силовото ведомство, и от който нищо никога не се заличавало.

Бившият главен секретар на ведомството на свой ред посочи, че базите данни в МВР не са сертифицирани и не всички от тях помнят кой е влизал и редактирал съдържание.

Радулов отбеляза, че основният проблем е, че Законът за СРС позволява на практика всеки да бъде законно следен – от престъпници през техни неволни помагачи до всички, които са в обектите, използвани от първите две групи.

Хаджигенов припомни и хилядите разрешения за подслушване, издадени от Владимира Янева като председател на СГС, както и подобни прояви на Сотир Цацаров от периода му като съдебен шеф в Пловдив.

И двамата бяха категорични, че оправданието „борба с тероризма” е несъстоятелно когато в САЩ отменят т.нар Патриотичен акт, ограничил правата на гражданите за десетилетие без това да е довело до реален ефект.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре