Мигрантите вече ще могат да се придвижват само в определени райони, но правата им няма да се нарушават и в тези зони ще има болници, магазини и училища. Ако не спазват правилата пък, ще бъдат отвеждани в общежития от затворен тип, които много приличат на затвор.

Това са част от предложените нови мерки за контрол на бежанските центрове, които ще бъдат въведени от държавата. Те предстои да бъдат обсъдени на правителственото заседание в сряда.

Извънредните мерки се налагат заради засиления мигрантски натиск и масовия бой в центъра за бежанци в Харманли.

При него мигранти замеряха с камъни пристигналите на мястото полицаи.

По повод на инцидента председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова отчете, че Министерството на вътрешните работи е засилило своето присъствие в региона, а всички предпоставки, които улесняват подобни нападения, са отстранени.

„Участниците бяха изведени и задържани в районното управление. След проверката те може да бъдат изведени  в друг център“, каза директорът на ОД на МВР в Хасково Ангел Цанков.

МВР и ДАБ обещават да правят изненадващи проверки в центровете за настаняване на бежанци. Ще се следи стриктно в тях да не се внася алкохол.

Вижте повече във видеото:

Проблем за сигурността в центровете е, че там се настаняват хора от различни националности.

Общежитието в столичния квартал „Враждебна“, например, е временен дом за близо 300 сирийци и иракчани. Между тях няма сблъсъци и конфликти, но според Межди ал Лахам, сириец с бежански статут, ако в центъра настанят афганистанци, ще избухнат конфликти.

„Афганистанците са със съвсем друго разбиране. С други нрави и традиции. Те се различават от нас, арабите. Много проблемни са“, казва той. 

„Там, където са настанени общо афганистанци и араби, има сблъсъци“, казва и Мажд Алгафари.

Вижте повече във видеото:

„Охраната задължително трябва да се засили. Може би трябва да бъдат два поста на етаж при тази натовареност“, коментира комендантът на центъра Иван Пенков.

Тъй като са свикнали да решават проблемите помежду си, мигрантите не подават жалби. Затова и сблъсъците и насилието в центровете не влиза в полицейската статистика.