Нова електронна услуга на Националния осигурителен институт изчислява майчинските предварително. Така хората, които планират да имат дете, ще знаят какъв ще е размерът на обезщетението за бременност и раждане. Услугатa е достъпна от 25 ноември на сайта на института.


Примерът е с бременна жена, която трябва да роди на 15 януари догодина. Системата на НОИ автоматично разполага с дохода на всеки осигурен българин за последните 18 месеца. Така електронният калкулатор на института изчислява, че майчинските в такъв случай са в размер на 73 лева дневно.

Системата обаче не позволява месечно изчисление. Него трябва да направите сами, като умножите това число по работните дни в месеца.

Вече само за минута и няколко кликвания на мишката можете да разберете какъв ще е размерът на майчинските ви, ако решите да забременеете. Оказва се, че за да ползвате електронната услуга трябва да имате личен код, който можете да получите във всеки един офис на НОИ.

Снимка: bTV

Така прави и Веселина Шаркова, която е бременна в шестия месец и чака второто си дете. След получаване на уникалния код медицинският администратор се връща на работа и проверява майчинските, които ще започне да получва чак през март идната година.

„В края на таблицата се вижда какво прогнозно обезщетение предстои и така знам какво ме очаква и да си правя съответните планове за доходи. Преди беше просто - чакахме превод от НОИ. Сега е по-добре, защото вече знаем какви пари ще има за семейния бюджет”, казва Веселина.

400 лева или 90% от месечната заплата ще е месечното обезщетение на Веселина. „Ние от малката имаме много от нещата, но има много разходи за новороденото - дрешки, памперси”, казва майката.

Снимка: bTV

Ако очакваната сума през майчинството е малка НОИ дава възможност да увеличите размера на осигурителните си вноски. „Прави се проверка дали на това лице не е отпуснато обезщетение за бременност и раждане 10 месеца назад”, обясни началникът на отдел „Парично обезщетение" в НОИ Сълза Георгиева.


Само за един ден калкулатурът вече има няколко хиляди посещения от бъдещи майки.

Освен майчински, на сайта на НОИ гражданите могат да изчислят прогнозната си пенсия, както и да получат справка за социално осигуряване. От 1 януари 2015 г. данните за болничните листове ще се попълват в електронния регистър на болничните листове към НОИ.